Начало Подценен риск при пациентите без слезка
Подценен риск при пациентите без слезка

 

Най-реномираното европейско медицинско списание The Lancet публикува критичен анализ на д-р Юлиянов относно съществуващите световни стандарти за поведение спрямо пациентите с хирургично отстранена слезка.

Сега действащите стандарти изискват преди планово премахване на слезката пациентите да се ваксинират с три вида ваксини, за да бъдат предпазени от инфекции след операцията. При пациенти, при които слезката е отстранена по спешност ваксинацията трябва да се осъществи без забавяне след операцията. Въпреки това голяма част от пациентите развиват животозастрашаващи инфекции, които често са причинени от микроорганизми различни от тези “покрити” от ваксините, коментира д-р Юлиянов в статията. Особено подценяван и малко известен е фактът, че най-висока е честотата на смъртоносно протичащите инфекции след повече от 7-8 години след премахването на слезката. Тези данни изискват сериозна промяна на отношението на медиците към пациентите без слезка, алармира екипът от Университетската болница в Стара Загора.

Възможностите за намаляване на честотата на фатално протичащите инфекции засега са ограничени. По тази причина всеки пациент с операция на слезката трябва да бъде информиран за необходимостта от ваксинация, а също така и за оставащия риск за цял живот от сериозни инфекции. В тази връзка всяка инфекция при пациент с отстранена слезка трябва да се разглежда като потенциално опасна за живота. Необходимо е в тези случаи незабавно да се започне сериозно антибиотично лечение под контрола на екип специалисти преди да е станало твърде късно, препоръчва екипът на д-р Юлиянов.

 
 Copyright 2010-2012 All Rights Reserved